Άρθρο του Δημήτρη Μπανιά, μέλους του Δ.Σ της Π.Ο.ΑΣ.Υ

Εδώ και αρκετό καιρό γεννήθηκαν οι σκέψεις για την δημιουργία ενός μαχητικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών που όμως, μόλις πρόσφατα καταφέραμε να το κάνουμε πράξη με την Πρωτοβουλία Αστυνομικών.

Έχοντας υπηρετήσει σε διαφορές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., έχω βιώσει όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοι, τα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που ταλανίζουν το επάγγελμά μας, αρκετά εκ των οποίων είναι διαχρονικά και συνεχίζουν να υφίστανται.

Είδα επίσης πολλές φορές, συνάδελφοι ή ακόμη και μία ολόκληρη Υπηρεσία, να ζητούν τη συνδρομή των συνδικαλιστικών ενώσεων, προκειμένου να βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά και αυταπόδεικτα προβλήματα. Μάταια όμως. Τα συνδικάτα, τα οποία θα έπρεπε να είναι συνεχώς δίπλα στο συνάδελφο και κατά κύριο λόγο οι διοικήσεις αυτών, συνήθως αδιαφορούσαν. Περνούσαν από τους χώρους δουλειάς απλά για να μας συστηθούν και να αυτοπροβληθούν, κυρίως λίγο πριν τις εκλογές των ενώσεων.

Έτσι μεγάλη μερίδα συναδέλφων, δυστυχώς απαξίωσε το συνδικάτο μας, όντας πεπεισμένοι ότι αυτοί που ασχολούνται με αυτό, το κάνουν μόνο ή κατά κύριο λόγο, για προσωπικά τους οφέλη.

Αποφάσισα λοιπόν να ασχοληθώ με τον συνδικαλισμό, ώστε να κάνω ότι μπορώ για να αλλάξω αυτή την κατάσταση και να δώσω φωνή στον κάθε συνάδελφο, για να μπορεί να καταγγέλλει τα κακώς κείμενα που διαπιστώνει, αλλά κυρίως να βρίσκει πάνω σε αυτά τουλάχιστον ένα συμπαραστάτη που θα ασχοληθεί με αυτά.

Ως εκλεγμένος πλέον στο Δ.Σ. της Ε.ΑΣ.Υ.Α. & της Π.Ο.ΑΣ.Υ., είδα από πρώτο χέρι τον συνδικαλισμό που θέλουν μέσα στις ενώσεις των αστυνομικών. Πέραν την διαπίστωση των προαναφερομένων, αντιλήφθηκα εκτός των άλλων, να παίζονται και μικροπολιτικά παιχνίδια από αρκετούς, στις πλάτες των αστυνομικών. Σίγουρα όμως υπάρχουν και αυτοί που προσπαθούν πραγματικά, εις μάτην όμως τις περισσότερες φορές. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν κυβερνητικό συνδικαλισμό που κρύβει τον πραγματικό ένοχο τον προβλημάτων μας και δεν δικαιώνει τον αγώνα μας.

Συζητήσαμε λοιπόν, συνάδελφοι με τους ίδιους προβληματισμούς, τις ίδιες κοινωνικές ευαισθησίες, που θέλουμε να σπάσουμε την ρουτίνα του συμβιβασμού και της υποταγής, την ησυχία που επικρατεί στις αστυνομικές δυνάμεις, θέλοντας να αφυπνίσουμε τους συναδέλφους μας και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την Πρωτοβουλία Αστυνομικών.

Εδώ, έχει θέση κάθε συνάδελφος, ανεξάρτητα απ’ την πολιτική του τοποθέτηση, απορρίπτοντας, βεβαίως, την εγκληματική Χρυσή Αυγή και το μίσος που σπέρνει στην αστυνομία, όπως και στην κοινωνία.

Οι αστυνομικοί, είμαστε κι εμείς εργαζόμενοι και μάλιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες, είμαστε δίπλα στον πολίτη, ζούμε τα καθημερινά άγχη της ελληνικής οικογένειας.

Όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έτσι κι εμείς, βλέπουμε τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό συνεχώς να μειώνεται, με τις απαιτήσεις της εποχής συνεχώς να ανεβαίνουν. Λυγίζουμε κάτω από κάθε είδους φόρο (ΕΝΦΙΑ κλπ.), δυσκολευόμαστε μέχρι και να βρούμε παιδικό σταθμό για τα παιδιά μας.

Ταυτόχρονα, τα προβλήματα στην υπηρεσία μας γιγαντώνονται. Μη τήρηση του ωραρίου και χορήγησης των προβλεπόμενων ημερησίων αναπαύσεων, μη τήρηση του προγραμματισμού των αδειών, έλλειψη κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, ληγμένα αλεξίσφαιρα, φθαρμένα λάστιχα στις μηχανές και τα περιπολικά, ζημιές που συχνά καλούμαστε οι ίδιοι να καλύψουμε και άλλα πάρα πολλά.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, συνυπολογίζοντας την μείωση του προσωπικού και του εισοδήματος λόγω των μνημονίων που επιβλήθηκαν στην χώρας μας, υπογεγραμμένα από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν τα τελευταία χρόνια,  καλούμαστε να κάνουμε το καθήκον μας και να ανταποκριθούμε στα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα που δημιουργούνται στον κλάδο μας αλλά και την κοινωνία γενικότερα.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που μας “απαγορεύει” να δούμε την αστυνομία σαν κατασταλτικό μηχανισμό απέναντι στον λαό που αγωνίζεται, για παρεμφερή με τα δικά μας προβλήματα (μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων, χαράτσια, αφαίρεση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, πλειστηριασμοί, υποβάθμιση του συστήματος υγείας, πρόνοιας & παιδείας κλπ.).

Για τους λόγους αυτούς, η κοινωνία οφείλει να αγωνίζεται, όπως οφείλουμε και εμείς οι αστυνομικοί. Πλάι στην κοινωνία. Όχι απέναντί της. Όλοι μας πρέπει να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο. Μαζί. Δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε απέναντι. Δεν είμαστε αντίπαλοι μεταξύ μας. Μαζί υποφέρουμε στα καθημερινά μας προβλήματα και για αυτό θα πρέπει να είμαστε σύμμαχοι. Αντίπαλοι μας είναι οι κυβερνώντες και το σύστημα που αυτοί υπηρετούν, το οποίο αποδεδειγμένα λειτουργεί εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, στα οποία εντασσόμαστε και από τα οποία προερχόμαστε, υπηρετώντας διαχρονικά την πλουτοκρατία.

Καλούμε λοιπόν όλους τους αστυνομικούς, να έρθουν κατ’ αρχάς σε επικοινωνία με την Πρωτοβουλία Αστυνομικών, να γίνουμε πιο πολλοί και πιο ικανοί να διεκδικήσουμε καλύτερες εργασιακές συνθήκες, ένα σύγχρονο ειδικό μισθολόγιο, επαναφορά των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, διασφάλιση των ωραρίων, του ρεπό των αδειών, ένα σύγχρονο κανονισμό ασφαλείας και υγιεινής και ότι μας έχουν αφαιρέσει και μας έχουν επιβάλλει.

 

 

 

                                                                     Μπανιάς Δημήτριος

Ανθυπαστυνόμος

Μέλος της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών και του Δ.Σ της Π.Ο.ΑΣ.Υ