Κρούσματα ψώρας σε Αστυνομικά Τμήματα

Σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων και δημοσιεύματα, τρία κρούσματα ψώρας παρουσιάστηκαν σε διάστημα ενός μήνα σε κρατούμενους που μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων του Αιγάλεω και του Μενιδίου, καθώς και στο προαναχωρησιακό κέντρο της Αμυγδαλέζας.

Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πρόβλημα και στα νησιά που φιλοξενούνται  χιλιάδες μετανάστες και «στοιβάζονται» σε άθλιες συνθήκες διαμονής. Παλαιότερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων είχε κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για το θέμα, καθώς είχαν διαπιστωθεί κρούσματα ψώρας σε κρατητήρια του τμήματος ασφαλείας Μαρκοπούλου. Σε ανακοίνωση της για το θέμα, σημείωνε «Το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών υπαλλήλων ζητά άμεση αποσυμφόρηση των κρατητηρίων, μεταγωγή των κρατουμένων σε χώρο με την απαραίτητη υποδομή και άμεση απολύμανση των κρατητηρίων».

Φυσικά τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω Αστυνομικά Τμήματα. Ίδια είναι η κατάσταση σε πολλά ακόμα κρατητήρια Α.Τ. Οι αστυνομικοί ζούμε καθημερινά το πρόβλημα τη έλλειψης βασικών κανόνων υγιεινής στην υπηρεσία μας, τόσο εκτός των Α.Τ όσο και εντός αυτών, ειδικά στα κρατητήρια.

Το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται για τους ίδιους τους κρατούμενους. Η άθλια συνθήκες κράτησης βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους – ακόμα και τη ζωή- των κρατουμένων. Το ίδιο σκηνικό και στους χώρους φιλοξενείας μεταναστών.

Διεκδικούμε τη δημιουργία κατάλληλων χώρων προκειμένου να γίνεται η προβλεπόμενη θεραπεία και αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων.Εφαρμογή σύγχρονου κανονισμού υγιεινής καια ασφαλείας, εξασφάλιση των κανόνων καθαριότητας, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους απασχόλησης και στις αστυνομικές εγκαταστάσεις.