ΚΚΕ: Για τις σοβαρές ελλείψεις μέτρων προστασίας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας (αναδημοσίευση)

Ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης για τις σοβαρές ελλείψεις μέτρων προστασίας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας από την πανδημία του κορονοϊού. Αναλυτικά, στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Σύμφωνα με ανακοίνωση της “Πρωτοβουλίας Αστυνομικών” αναδεικνύονται μια σειρά προβλήματα που έχουν σχέση με την προστασία της υγείας του προσωπικού της Αστυνομίας, καθώς και τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικά προστασίας που εντοπίζονται στις υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα είναι ανύπαρκτο στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας το προσωπικό καθαριότητας και δεν έχουν υπογραφεί ή ανανεωθεί συμβάσεις με συνεργεία καθαριότητας. Ακόμη δεν υπάρχουν αναλώσιμα υλικά καθαρισμού και απολύμανσης, ούτε καν σακούλες απορριμμάτων.

Εκτεταμένο είναι το φαινόμενο οι ίδιοι οι αστυνομικοί να αναλαμβάνουν την καθαριότητα των κτιρίων και να επιβαρύνονται οικονομικά για την αγορά απορρυπαντικών και ειδών καθαριότητας. Μάλιστα υλικά καθαριότητας και απολύμανσης είναι ανύπαρκτα στους χώρους των κρατητηρίων. Στους χώρους των αστυνομικών κτιρίων και στα οχήματα δεν έχει γίνει απολύμανση.

Κατά το παρελθόν σε Ερώτηση του Κόμματός μας είχε επισημανθεί η ακαταλληλότητα των χώρων που χρησιμοποιούνται ως κρατητήρια. Υπήρχε μεγάλος συγχρωτισμός κρατουμένων, κατάσταση που στην παρούσα κατάσταση συμβάλλει στη διασπορά του κορονοϊού και οι χώροι αυτοί δεν έχουν απολυμανθεί, καθώς και τα κλινοσκεπάσματά τους.

Επιβάλλεται να γίνει άμεσα συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού – κλιματισμού και καθαρισμός συσκευών και επιφανειών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Επίσης στην ανακοίνωσή της η “Πρωτοβουλία Αστυνομικών” επισημαίνει την ανυπαρξία μέτρων προστασίας των αστυνομικών κατά τη μεταγωγή κρατουμένων με τα υπηρεσιακά οχήματα και ζητούν την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 45/2008 το οποίο προβλέπει ότι “τα οχήματα με τα οποία γίνονται συλλήψεις ή προσαγωγές πολιτών φέρουν σταθερό και άθραυστο υαλοπίνακα για το διαχωρισμό των πίσω καθισμάτων”.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για την προστασία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού».

 

Πηγή: www.alt.gr