Μπανιάς Δημήτρης: Εχθρός – λαός (αναδημοσίευση)

Αναδημοσιεύουμε από την Εφημερίδα των Συντακτών το άρθρο του Μπανιά Δημήτρη, μέλος Δ.Σ. ΠΟΑΣΥ και της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών:

Για άλλη μια φορά, δυστυχώς, το σύνολο των αστυνομικών πρέπει να αποδείξουμε ότι “δεν είμαστε ελέφαντες”. Να διαχωρίσουμε τη θέση μας από τις τραμπούκικες συμπεριφορές που είδαμε να λαμβάνουν χώρα στη Ν. Σμύρνη και στην περιοχή της Πανόρμου. Συμπεριφορές και πρακτικές που προκαλούν τον αποτροπιασμό και αηδία του απλού εργαζόμενου αστυνομικού, ξεκάθαρα καταδικαστέες από την πλειοψηφία των συναδέλφων.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ως αστυνομικοί ότι με την παρούσα κυβέρνηση έχει ενταθεί η καταστολή και η αυξανόμενη ενασχόληση με πάρεργα άσχετα με την αποστολή μας. Το δείγμα γραφής της πολιτικής που θα ακολουθούσε η κυβέρνηση δόθηκε μόλις ανέλαβε, με έκτακτες προσλήψεις ειδικών φρουρών με ανεπαρκή εκπαίδευση. Αντί οι νέοι ειδικοί φρουροί να ενισχύσουν τα ήδη πολύπαθα Αστυνομικά Τμήματα χρησιμοποιήθηκαν για τη στελέχωση νέων κατασταλτικών ομάδων (ΔΡΑΣΗ) αδιαφορώντας για την εγκληματικότητα, που έχει αυξηθεί στις γειτονιές της Αθήνας και της Αττικής εν γένει. Το επόμενο διάστημα μάλιστα με τις ίδιες διαδικασίες θα στελεχωθεί και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία…

Η αυταρχικότητα και η καταστολή ξεκινάει όταν η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με κοινωνικές ομάδες και κοινωνικά προβλήματα. Η συνταγή παλιά, ακολούθησε την πεπατημένη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Από την αποστολή των διμοιριών στη Χίο και στη Λέσβο πέρυσι την ίδια περίπου περίοδο και τις αποτρόπαιες σκηνές που εκτυλίχτηκαν εκεί, την αποστολή διμοιριών στον Εβρο, την άγρια καταστολή σε φοιτητές εργαζόμενους που αντιδρούν στη εφαρμοζόμενη πολιτική, την περαιτέρω εμπλοκή μας στους πλειστηριασμούς κατοικιών, στην αδικαιολόγητη καταστολή στην επέτειο του Πολυτεχνείου, και άλλες αρκετές περιπτώσεις.

Κορωνίδα σ’ όλη αυτή την πορεία, χρήσιμη και για συμπεράσματα για τους συναδέλφους, είναι οι εντολές που είχαμε στη διάρκεια της πανδημίας και στην εφαρμογή των μέτρων. Ειδικά στη δεύτερη φάση από το φθινόπωρο μέχρι και σήμερα, η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει παντί τρόπω το δημόσιο σύστημα Υγείας, αποφάσισε να λαμβάνει μέτρα αντιφατικά και ανεφάρμοστα, να αυξήσει το πρόστιμο και να μας διατάσσει να κυνηγάμε τους πολίτες στα πάρκα και στις πλατείες λες και είναι οι μεγαλύτεροι εγκληματίες. Επιβεβαιώνοντας τους στίχους του τραγουδιού για τον “εχθρό λαό”.

Κλείνοντας, όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να καταστείλει όποιον διαφωνεί στην πολιτική της, βάζοντας απέναντί του τον απλό εργαζόμενο αστυνομικό, πλανάται. Πλανάται αν νομίζει ότι με αυταρχικότητα και τυφλή καταστολή θα ελέγξει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Πλανάται αν θεωρεί ότι ο εργαζόμενος αστυνομικός θα πάει ενάντια στην κοινωνία και στον εργαζόμενο λαό μας.