Συνέδριο ΠΟΑΣΥ: Ηλεκτρονική ψηφοφορία, όπως λέμε… καράβι που μπάζει

Όπως είναι γνωστό, με τον νόμο Χατζηδάκη δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κατά τις εκλογικές διαδικασίες των συνδικάτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Με αυτό ως δεδομένο και χωρίς χρονοτριβή το προεδρείο της Ομοσπονδίας μας έσπευσε να κάνει χρήση αυτής της… καινοτόμας τεχνολογικής λειτουργίας, την οποία ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει στο επικείμενο Συνέδριο. Βέβαια, η εφαρμογή αυτής της νέας λειτουργίας έχει ήδη εφαρμοστεί στην εκλογική διαδικασία ορισμένων Πρωτοβάθμιων Ενώσεων ή έχει εξαγγελθεί ότι θα εφαρμοστεί από κάποια από αυτά.

Ως Πρωτοβουλία Αστυνομικών κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και εκφράζουμε τη μέγιστη διαφωνία μας με την εφαρμογή της λειτουργίας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τους ακόλουθους λόγους :

  • Δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας και τη μυστικότητα της ψήφου. Έχουμε κατά καιρούς ακούσει για διαρροή προσωπικών δεδομένων ή και για πώληση αυτών από εταιρείες μεγάλες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Fb, Instagram), τράπεζες και άλλα πολλά παραδείγματα. Ποιος εγγυάται ότι η ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στην Ένωση ή μεθαύριο στη Ομοσπονδία, δεν θα πουλήσει μετά τα προσωπικά δεδομένα μας στη εκάστοτε διοίκηση του σωματείου; Δεν του πει δηλαδή τι ψήφισε ο κάθε συνάδελφος!

  • Ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα γίνει φαλκίδευση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας από την εκάστοτε διοίκηση ώστε να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει. Έτσι και αλλιώς η κάθε εταιρεία θα κάνει ό,τι της πει αυτός που την πληρώνει.

  • Αν ασκείται τώρα πίεση στα πρωτοβάθμια σωματεία, όταν έχουν εκλογές προκειμένου να ψηφίσουν συγκεκριμένες παρατάξεις ή άτομα (αφού φιμώνεται με το ενιαίο ψηφοδέλτιο κάθε αντίθετη φωνή), με την ηλεκτρονική ψηφοφορία θα γίνονται ώμοι εκβιασμοί. Ποίος μας λέει ότι δεν θα αναγκάζονται να ψηφίζουν οι συνάδελφοι από τον υπολογιστή του διοικητή ή του υποψήφιου αντιπροσώπου. Ή και τώρα στο συνέδριο ποίος μας λέει ότι οι αντιπρόσωποι συνάδελφοί δεν θα ψηφίζουν με κάποιον από την απερχόμενη διοίκηση από πάνω από το κεφάλι τους; Πού είναι η μυστικότητα και η απρόσκοπτη και χωρίς βία και απειλές (ψυχολογική στο συγκεκριμένο θέμα) ψηφοφορία.

  • Ακόμη, με τη ηλεκτρονική διαδικασία της ψηφοφορίας εκφυλίζεται περαιτέρω το σωματείο αφού δεν γίνεται η ζύμωση, αντιπαράθεση και κριτική εκείνη που έχει μια ζωντανή δια ζώσης συνέλευση ψηφοφορία κ.ο.κ.

Για όλους τους παραπάνω ενδεικτικούς λόγους είμαστε κατά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να απορρίψει αυτή τη διαδικασία, ακολουθώντας το παράδειγμα τόσων σωματείων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με πιο κραυγαλέο παράδειγμα τις αρχαιρεσίες στους δασκάλους που είχε αποχή 90% η αντίστοιχη διαδικασία. Καλούμε κάθε συνάδελφο – αντιπρόσωπο στο επικείμενο Συνέδριο να επιλέξει την δια ζώσης ψηφοφορία. Να μην ανεχθούν να εκβιαστούν ούτε να απειληθούν. «Παραβάν και πάλι παραβάν» το πιο αξιόπιστο μέσο ψηφοφορίας.

Στο Συνέδριο που θα λάβει χώρα το Σαββατοκύριακο δεν επιτρέπουμε κανέναν άλλο εμπαιγμό. Πέρα από την παράταξη που ηγεμονεύει στο προεδρείο της ΠΟΑΣΥ, υπάρχουν και άλλοι που νομιμοποίησαν αυτήν την εξευτελιστική για το θεσμό λειτουργία. Συνειδητή δια ζώσης και με ψηφοδέλτιο ψήφος στην Πρωτοβουλία σημαίνει αταλάντευτος αγώνας για τα δικαιώματα των αστυνομικών. Ούτε βήμα πίσω από αυτά που δικαιούμαστε. Καλούμε τους συναδέλφους αντιπροσώπους, σε όλους αυτούς που τους εμπαίζουν να απαντήσουν με ψήφο στην Πρωτοβουλία Αστυνομικών.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ