Να μην προχωρήσει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, μια ακόμα μονάδα καταστολής

Σχεδόν ένα χρόνο, από την ψήφιση του νόμου για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, η κυβέρνηση προχωράει στην εκπαίδευση των “Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων”.

Πρόσφατα με αφορμή ακόμα ένα περιστατικό «βαριάς εγκληματικότητας», είδαμε προ ημερών ομάδα της Ο.Π.Κ.Ε., να εισβάλλει στους χώρους της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. συλλαμβάνοντας κάποιους που έσπαγαν ένα τοίχο και να κατάσχουν το “όπλο” του εγκλήματος. Ένα ηλεκτρικό κομπρεσέρ. Στη συνέχεια ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να επιχαίρει ότι καταπολέμησε την εγκληματικότητα. Την ίδια στιγμή που στα γύρω στενά από το ίδρυμα, η πραγματική εγκληματικότητα φουντώνει.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ξεκινά σήμερα 17 Ιανουαρίου την εκπαίδευσή της, με 400 νεοπροσληφθέντες Ειδικούς Φρουρούς, να προορίζονται να στελεχώσουν μία ακόμα κατασταλτική υπηρεσία. Μετά την ολοκλήρωση της ειδικής τους εκπαίδευσης, οι νέοι συνάδελφοι, θα ενταχθούν σταδιακά στους χώρους των Πανεπιστημίων, όπου θα κληθούν να υλοποιήσουν την πολιτική της κυβέρνησης, πολιτική του αυταρχισμού, του φόβου, της καταστολής και της τάξης.

Πρόκειται για νέους και νέες, οι οποίοι μέχρι και χθες ήταν συνάδελφοι των φοιτητών που σπουδάζουν ακόμα στα πανεπιστήμια, μιας και το σύνολο των αστυνομικών που θα στελεχώσουν την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων είναι πτυχιούχοι άλλων Σχολών.

Ήδη πολλά Πανεπιστήμια έχουν συγκροτήσει τις λεγόμενες Μονάδες Ασφάλειας και Προστασίας Οι Μονάδες αυτές θα λογοδοτούν στον Πρύτανη του εκάστοτε Πανεπιστημίου και θα έχουν ως αρμοδιότητες τη «φύλαξη των υποδομών και των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων», «την αποτροπή παρακώλυσης της λειτουργίας του Ιδρύματος», «την εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης», «θα στελεχώνουν και θα λειτουργούν τα κέντρα ελέγχου και παρακολούθησης (κάμερες)»! Επιπλέον σε αυτές τις Μονάδες θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), ο επικεφαλής με λίγα λόγια της Πανεπιστημιακής αστυνομίας για κάθε Ίδρυμα!!

Από τις αρμοδιότητες τους γίνεται φανερό ότι θα αξιοποιηθούν στην ένταση της καταστολής μέσα στα ιδρύματα, στο χτύπημα της διεκδίκησης των φοιτητών, στην απαγόρευση κινητοποιήσεων σε όργανα διοίκησης ακόμα και Γενικών Συνελεύσεων! Οι μονάδες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις υπάρχουσες υπηρεσίες φύλαξης των εγκαταστάσεων. Είναι οι μονάδες που θα έχουν συντονιστικό ρόλο για την Ο.Π.Π.Ι, που θα εξειδικεύσουν και θα εφαρμόσουν το νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη στο κάθε ίδρυμα.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι χώροι διδασκαλίας και έρευνας. Είναι χώροι όπου θα έπρεπε να προάγεται η επιστήμη και ο διάλογος σε συνθήκες ακαδημαϊκής ελευθερίας. Ας μην κλείνουμε τα μάτια στο προφανές. Σε μια ολοένα αυξανόμενη τάση για υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας προκειμένου να καρποφορήσει ένας νέοαναπτυχθείς και κερδοφόρος κλάδος, αυτός της ιδιωτικής κολλεγιοποίησης, ως αυριανός μονόδρομος για κάθε νοικοκυριό που θέλει να σπουδάσουν τα παιδιά του. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια πανεπιστήμια δεν είναι η ανεξέλεγκτη βία συγκεκριμένων φοιτητικών οργανώσεων. Είναι η εσκεμμένη υποχρηματοδότηση, η οποία χρόνο με το χρόνο μειώνεται.

Συνάδελφοι, όλοι όσοι έχουμε παιδιά που σπουδάζουν, έχουμε πικρή πείρα αφού πληρώσαμε ακριβά τα φροντιστήρια, πληρώνουμε πανάκριβα τα έξοδα για τις σπουδές τους, οι οποίες χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζονται, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Αυτά είναι τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και έχουν κάθε δικαίωμα να αγωνίζονται γι΄ αυτά και να διεκδικούν λύσεις.

Αν η ασφάλεια ήταν ο πραγματικός λόγος εφαρμογής του νέου Νόμου, γιατί δεν δίνεται το αντίστοιχο κονδύλι στα ίδια τα ιδρύματα, ώστε να λάβουν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας των κτιριακών τους εγκαταστάσεων (π.χ. φωτισμός, συντήρηση κτιρίων).

Η Κυβέρνηση πετάει από πάνω της την καυτή πατάτα περιμένοντας οι νέο – προσληφθέντες να πράξουν τα δέοντα ως επαγγελματίες ‘’μισθοφόροι’’, φορώντας τη στολή του κακού χωροφύλακα. Συνάδελφοι αυτός ο Νόμος μας αφορά όλους. Οι κατ’ εξακολούθηση κυβερνητικές πρακτικές, μας τοποθετούν για ακόμη μια φορά απέναντι στην κοινωνία.

Η παρουσία της αστυνομίας στους κόλπους των Πανεπιστημιακών κοινοτήτων όχι μόνο δεν θα λύσει τα όποια έκνομα προβλήματα αλλά του εναντίον, θα αποτελέσει πηγή νέων εντάσεων και προστριβών μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών. Συνάδελφοι, για άλλη μία φορά μας βάζουν μπροστά, αντιμέτωπους με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα που παλεύει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Ως ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ έχουμε τοποθετηθεί πολλάκις ότι η αστυνομία δεν έχει θέση μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Και δεν έχουμε θέση εκεί υπό οποιαδήποτε υπηρεσιακή μορφή.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ